top of page

JJBABY玩轉K-POP遊學:好似發夢咁!



曾參演多部劇集包括《星空下的仁醫》及《十月初五的月光》的童星孖妹「JJBABY」鄭寶及鄭貝,近日趁假期獲公司ACE娛樂的韓籍老闆Yong Heo安排到韓國遊學,在他旗下兼當地知名的YS Group演藝模特兒訓練中心,接受正統韓國舞蹈及模特兒訓練課程外,更獲韓團BLACKPINK、WINNER及Big Bang等御用的兩大排舞師Silvergun及Gahee全面指導舞技。深知機會難逢的JJBABY全程落力練習受訓,幾乎由早練到晚,只是間中才抽空去行街及品嘗小食外,另一興奮點,是她們穿上傳統韓服到景福宮拍照。




JJBABY說去景福宫拍照,很有拍韓劇的感覺:「平時睇韓劇覺得景福宮靚到好似仙境咁,估唔到自己可以嚟呢到,仲着埋韓服!影相當日社長Yong Heo都有喺現場,天氣好凍,但佢都嚟照顧我哋。今次遊學最難忘嘅,係第1次喺韓國搭巴士,平時睇韓劇睇得多,親身搭就未試過。韓國人非常友善,試過有幾次去買嘢,老闆好好人,例如我哋買1件番薯,佢見到我哋有3個人,就會送多兩件畀我哋。」



對於今次在韓國「K-Pop遊學」接受訓練,JJBABY笑言到現在仍有夢幻感覺:「好似發夢咁,因為估唔到可以嚟韓國接受訓練同生活!我哋超級鍾意上韓式專業課程,因為會按照我哋嘅長處同程度嚟安排,同埋韓國課程比較注重學員要自律,要不停練習,老師覺得學員進度可以,先會進行下一項課程,所以可以喺短時間內有比較大嘅進步。

コメント


bottom of page