top of page

最索丫鬟︳陳婉婷首次確診即失去兩個機會 無奈放負:偏偏而家先嚟中?



有TVB「最索丫鬟」稱號的陳婉婷(Hebe)於2019離開無綫後,轉型當上KOL,還有繼續幕前演出的工作,曾經參與拍攝ViuTV劇集《地產仔》及綜藝節目《家務戰場》,仲有份拍Anson Lo盧瀚霆首齣擔正電影《假冒女團》。日前《2023 ACE 演藝模特大賽》活動上,陳婉婷參賽成人組別,事業發展看似計劃得十分妥當。


可惜世事難料,陳婉婷前日(12日)在網上自爆確診,無奈地要推掉電影工作及退出演藝模特大賽。她在IG寫上:「噢!我確診咗!第一次中!好辛苦呀!條線仲係黑色嘅。唔明點解,早唔中,遲唔中,偏偏而家先嚟中?」


她公開向電影公司致歉,「因為今日(12日)係我期待已久嘅日子呀!記得前陣子喺我生日嘅時候,好開心收到一份好有心嘅劇本,可以飾演一個充滿挑戰性嘅角色,而今日係我第一日拍攝,扮演呢個角色!我非常感激導演同埋劇組揀選咗我,所以我亦都為咗報答佢哋畀機會我,之前用咗好多時間同心機去準備做好呢個角色!但好可惜!好遺憾!我辜負咗好多人嘅期望!也白費咗之前嘅努力準備!因為偏偏呢時候中咗COVID!我好無奈!我有責任保護大家,所以已立即通知電影相關單位,未能出演角色!今次麻煩到大家,對此我深感抱歉!」


陳婉婷入圍《2023 ACE 演藝模特大賽》,亦要選擇退出比賽,她說︰「本來聽日(13日)我要參與一個比賽嘅準決賽,亦都好遺憾,我又因病未能出席,在此要多謝評判畀機會我通過海選同埋初賽,希望大家good show。相信我留喺屋企休息一兩日之後,應該會好快好番嘅!之後再好好努力重新出發,不便之處,希望大家見諒,再一次感激畀機會我嘅人。」

コメント


bottom of page