top of page

張敬軒港隊忠粉闖娛圈「港隊飛人」Kingsum:學佢發放正能量!

近年娛樂圈成為香港體壇健將一展所長的舞台,成功攻陷樂壇及影壇,包括前香港男子排球隊代表的 #MIRROR 成員 #陳卓賢#Ian)、香港排球女子乙組出身的 #楊偲泳,以及前香港劍擊代表 #王嘉爾 等,而「#港隊400米飛人#姚敬琛#Kingsum)亦成為新力軍,準備進軍娛樂圈大展拳腳!這位19歲小伙子特別熱血,更是坦白,首次接受訪問的Kingsum,被問到為何想入行,他既坦率又怕醜的說:「係因為 #張敬軒 先生!」


Kingsum自小學三年級開始接觸田徑,200米及400米的成績突出,2018年在 #香港體育學院 的「#潛質運動員」中榜上有名,根據 #香港田徑總會 2022年公布的「#香港運動員排名」紀錄中,Kingsum以49秒佳績,在男子400米中排名第一,榮膺400米飛人,在青年排名中同樣是第一位。


在田徑場上大放異彩的Kingsum,3年前因要考DSE,故未有參加《#ACE演藝模特大賽》,直至今年7月終於報名,並奪得演藝組冠軍,成為 #ACE娛樂 旗下藝人,近日開始現身NBA Summer Base、Adidas、Chanel Make Up等品牌活動,令人注目。


直言入行初心是源於張敬軒的Kingsum,訪問期間全以「張敬軒先生」來稱呼,盡顯對方在他的心目中絕對是神級。Kingsum說:「有入行呢個念頭,初時只係諗住可以見到張敬軒先生,但之後我好想好似佢咁發放正能量。」


見證偶像排除萬難,一步一步登上歌王的位置,成為人氣最top的「早餐kol」,Kingsum直言深深佩服:「佢以前有抑鬱,一個咁難斷尾嘅情緒病,佢勇於去面對同克服,已經係一份好強勁嘅正能量。之前有個歌迷患癌,佢幾忙都好,收工後都親自去探病鼓勵,佢嘅行動都係正能量嘅表達。佢好愛錫粉絲,零架子,兩個字:好人!」


「先生」前「先生」後,表現尊敬,禮貎周周,其實對偶像的熱情超乎想像。跑得快好世界,始終Kingsum是 港隊飛人,追星時會否特別快人一步,令「張敬軒先生」印象深刻?Kingsum再次怕醜仔上身的說:「嘻!我諗......佢應該認得我,因為追佢嘅男粉絲唔係好多,要計最瘋狂嘅粉絲,我諗我都算係頭幾名,我係佢嘅超級忠粉。」


相片來源:@kingsum_817

Comments


bottom of page