top of page

【香港娛樂】「Face Of Hong Kong」大檢閱 甜心Ching Q vs 「巨無霸」Suzzara











「美容教主」唐安麒與韓國社長合辦的Ace Entertainment,打造的《2023 ACE演藝模特大賽》準決賽日前舉行,當中以「Face Of Hong Kong(FOHK)模特組」的戰情最激烈,14強順利誕生,晉級7月總決賽爭奪冠軍位置。「Face Of Hong Kong」冠軍不單被安排直送韓國接受模特訓練,更代表香港出戰韓國模界年度盛事《Face Of Asia》,跟來自韓國、日本及泰國等地的模特新星爭奪總冠軍,機會難得!一人一個故事,是畫出彩虹,還是塗抹泥沼,改寫人生的那支畫筆,永遠是勇氣和自信所鑄成。交鋒前夕,14強分享既驚且喜的心情。




【160號魏海秋(Yuuna):做孩子的榜樣】


Yuuna淡定的臨場表現,加上自信甜美的笑容,令評判留下深刻印象。熱愛手工藝及繪畫的Yunna,開設網店售賣永生花等,尤其過時過節更忙得團團轉,同時又要照顧年幼的寶貝,分秒必爭是其時間管理學的法門。心思時間全花在心愛的工作及孩子上,但夢想未有被歲月磨滅,今次參加比賽,是挑戰自我極限,也是她覺得作為單親媽媽,心動不如行動,親自做個好榜樣給家中的小寶貝看:人生滿挑戰也滿希望,快樂是垂手可得。Yuuna說:「雖然依家小朋友好細個,未知我做緊乜,我好想佢日漸成長時,佢聽到睇到我做緊啲乜,我好想話畀佢知:『你將來都可以學我一樣,勇敢挑戰自己!』無論我有冇入圍,就算今年唔得,下年再嚟過囉!」



【40號沈靖喬(Ching Q):趁後生要有新嘗試!】


KOL沈靖喬(Ching Q)曾參加ViuTV選秀節目《Good Night Show 廣告女皇》,雖然是「細細粒」一族,但在泳衣環節中奇「峰」「凸」出,憑豐滿上圍及「蛇腰」,加上白滑皮膚令吸睛度爆燈!現年25歲的Ching Q,直言成功入圍感興奮:「因為其他參賽者好犀利,會擔心自己係咪入到圍,所以成日照鏡加強表情管理,同埋練習行catwalk。好希望去韓國出賽同受訓,因為我好喜歡韓國嘅文化,好想借呢個機會去體驗同交流,趁後生可以有多啲新嘗試!」至於身材更比初賽時更fit,Ching Q說全靠「Angel Diet 宇宙飲食法」:「首先要多謝唐安麒博士贊助瘦身療程,加上進行『Angel Diet宇宙飲食法』,可以喺短時間之內,令體態更完美更好睇,呢個飲食法,不單好快收身,仲有更健康嘅效果!」



【56號李念卿(Suzzara):我而家有嘅係自信!】


現年23歲、身為模特兒的Suzzara身材驕人,上圍達36E屬「巨無霸Cup」,但她靠的並非魔鬼身材,而是不斷向前衝的勇氣,她曾代表香港參加選美大賽《Miss Tourism Queen Worldwide 》,雖然未能奪獎,但她視為難得的人生體驗,更認為出色的模特兒是要具備個人風格及自信:「之前參加選美雖然冇獎,但係一個難得嘅體驗,事後睇返自己嘅體態同步姿,真係有好不足嘅地方。今次參加ACE演藝模特大賽,係想年青時攞多啲經驗,加上我好渴望接觸多啲韓國文化,尤其係韓國嘅modelling,所以爭取機會參加。我認為專業嘅model係要有個人風格同自信,我而家有嘅係自信,呢點係好緊要。」



【24號何敖怡(OEE):將經驗分享畀大家】


OEE是模特兒,在今年年初在台灣完成大學課程回港,她說也愛唱歌及拍戲,最希望代表香港出戰韓國:「透過舞台同鏡頭,我希望可以攞番多啲自信。之前喺台灣參加過模特比賽,當中嘅寶貴嘅體驗同學習,好想返來香港之後,展示同分享畀大家睇。外國模特兒比較cool,而韓國嘅模特兒行出嚟,畀我感覺係好有笑容同自信,好有感染力,所以知道呢個比賽可以去韓國接受模特訓練同比賽,係決心報名嘅原因。」



【2號郭恩程(Kelly):曾為身材焦慮】


身高1.78米、24歲的Kelly絕對是「高人一等」,說從來未參加過大型演藝模特比賽,今次能入圍感到興奮及激動:「舊年已經想報名參加,但當時覺得自己未夠水準,對自己嘅身材都焦慮,今年再見到呢個比賽,鼓起勇氣二話不說參加,因為我覺得要挑戰自己!韓國或其他國家嘅model都係好高,以我1.78米嘅身高,我覺得係可以發揮嘅優點。唐安麒小姐喺美容界非常出名,所以佢同韓國社長搞呢個比賽,係一個原動力,令我好放心去參加,而勝出者可以去韓國受訓同參加《Face Of Asia》,呢點更加吸引我,尤其我好喜歡韓國嘅文化,如果我可以代表香港以模特兒身份去韓國出賽,當然係難得嘅經驗同埋深感榮幸。」



【Uplive主播陳婉婷無奈退賽】


有「最索丫鬟」之稱、轉投KOL行列身成為本港最大直播平台Uplive直播主持的的陳婉婷(Hebe)因病臨時退賽!Hebe在初賽前雖扭傷腳踝,仍堅持負傷上陣,並晉身準決賽,惟在準決賽前夕,因確診患有新冠肺炎,無奈宣布自動退選,Hebe在ig狂呻:「早唔中,遲唔中,偏偏而家先嚟中!好可惜好遺憾,白費咗之前嘅努力準備,本來要參與準決賽,但好遺憾,因病未能出席。」


Hebe確診後獲大批網民留言祝福,而她當直播主持後人氣更升,因其效力的直播平台Uplive,是香港第一大直播品牌,自2016年強勢登陸香港後,深受本地用家喜愛,用戶人數節節上升,目前香港註冊用戶已突破百萬人,主播更已衝破萬人。Uplive每日為香港在內的全球3億用戶,提供獨一無二的娛樂直播體驗,同時在美國、印度、越南、沙地阿拉伯、東南亞等國家與地區營運,並服務全球150多個國家地區用戶。2019年Uplive榮獲Twitter授予的「最具國際影響力品牌獎」。


Comments


bottom of page