top of page

「最索丫鬟」陳婉婷確診退選 姚敬琛爭出戰韓國《Face Of Asia》

Updated: Jul 12, 2023


《2023 ACE演藝模特大賽》準決賽日前圓滿結束,其中以「Face of Hong Kong(FOHK)模特組」的戰情最激烈,總決賽將在7月舉行,此組冠軍會被安排到韓國接受模特訓練,更代表香港參加韓國模界年度盛事《Face Of Asia》,跟來自韓國、日本及泰國等地的模特新星爭奪總冠軍。參賽者之一、前TVB藝人有「最索丫鬟」之稱的陳婉婷(Hebe)因確診新冠病毒病臨時退賽。


陳婉婷離開TVB後覓新發展,轉投KOL行列,今次參賽她被視為大熱門,但在準決賽前夕確診患新冠病毒,無奈宣布退選。她在社交平台留言:「早唔中,遲唔中,偏偏而家先嚟中!好可惜好遺憾,白費咗之前嘅努力準備,本來要參與準決賽,但好遺憾,因病未能出席。」FOHK的參賽者有ViuTV選秀節目《廣告女皇》的KOL沈靖喬(Ching Q),同時入決賽的還有模特兒何敖怡(OEE)及郭恩程(Kelly)。


本港田徑界19歲小鮮肉、有「田徑朴寶劍」之稱的香港飛人Kingsum姚敬琛也是參賽者之一,成為FOHK模特組大熱門。他說:「係我人生第一個參加嘅演藝模特大賽,始終同我平時落場比賽好唔同,可以入圍真係好開心。其實3年前已想參加,但當時要考DSE,今年想把握機會,如果可以去韓國受訓,我諗我會暫時放低田徑先。(點睇「田徑朴寶劍」嘅稱號?)都有好多朋友話我似,但我當然同朴寶劍有距離,佢靚仔咁多!」曾參加《全民造星III》、任職醫生的蘇雋祁,在上屆FOHK組獲優異獎,今年他捲土重來作「王者挑戰」。

Comments


bottom of page